Type 1 Diabetes Diagnostiek

Kinderen en adolescenten

Kinderen en adolescenten met Type 1 Diabetes (T1D) worden niet alleen geconfronteerd met hun ziekte, maar ook met wat de ziekte betekent voor hun cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkeling. Door frequente afwezigheid op school vanwege ziekenhuisopnames of medische afspraken, is het vaak moeilijker om de cognitieve, emotionele of sociale ontwikkelstappen goed te doorlopen. Dit kan resulteren in achterstanden op school, problemen met vriendschappen of verminderd zelfvertrouwen. Ook kunnen sterk wisselende glucosewaarden, langdurige hoge waarden, hypo’s en/of aan hypo’s of ketoacidose gerelateerde coma’s van invloed zijn geweest op het ontwikkelingsbeloop.

Een neuropsychologisch onderzoek (NPO) biedt inzicht in hoe T1D de ontwikkeling van een kind beïnvloedt. Het helpt leerproblemen, concentratie- en geheugenproblemen, en sociaal-emotionele moeilijkheden in kaart te brengen. Zo kan een NPO duidelijk maken hoe de ziekte bijdraagt aan stress, angst of sociaal isolement door afwezigheid op school en de extra zorgen van ouders. Deze factoren kunnen kinderen belemmeren in het opbouwen van zelfstandigheid en het verwerven van cruciale vaardigheden.

De resultaten van een NPO leiden tot een behandeladvies dat zowel cognitieve als emotionele ondersteuning biedt, zodat het kind ondanks de uitdagingen van T1D optimaal kan functioneren.

Een NPO is aangewezen bij signalen van:

  • leer- en concentratieproblemen
  • sociaal-emotionele uitdagingen, zoals angst of isolatie
  • vermoeidheid door intensieve zorg voor diabetes
  • moeite met zelfstandigheid door ouderlijke overbescherming

Deze diagnostiek helpt ons om gerichte begeleiding te bieden, zodat kinderen met T1D ondanks hun ziekte een gezonde ontwikkeling kunnen doormaken.


Volwassenen

Volwassenen met Type 1 Diabetes (T1D) worden dagelijks geconfronteerd met de impact van hun ziekte, zowel fysiek als mentaal. Naast de voortdurende zorg voor hun gezondheid, kan T1D leiden tot cognitieve problemen, zoals concentratie- of geheugenklachten of emotionele uitdagingen, zoals stress, angst of diabetesburn-out. Deze problemen kunnen het functioneren op het werk, in relaties en het alledaagse leven aanzienlijk beïnvloeden.

Een neuropsychologisch onderzoek (NPO) helpt om de cognitieve en emotionele gevolgen van T1D bij volwassenen in kaart te brengen. Het onderzoek biedt inzicht in hoe de ziekte bijvoorbeeld aandacht, geheugen, plannen en organiseren beïnvloedt, maar ook hoe emotionele klachten zoals angst en depressie het functioneren beperken. Daarnaast kan het helpen om te begrijpen hoe de constante aanwezigheid van T1D bijdraagt aan de ervaren stressklachten.

Met de resultaten van een NPO kunnen we gerichte adviezen geven voor behandeling en ondersteuning, zowel op cognitief als emotioneel vlak. Dit helpt volwassenen om hun ziekte beter te beheren en hun levenskwaliteit te verbeteren.

Een NPO kan nuttig zijn bij signalen van:

  • concentratie- of geheugenproblemen
  • moeite met plannen, organiseren of zelfmanagement
  • vermoeidheid of diabetesburn-out
  • stress, angst of depressieve klachten
  • problemen op werk of in relaties

Door een NPO kunnen we gerichte begeleiding bieden die volwassenen helpt om hun dagelijks leven en werk beter te organiseren, ondanks de uitdagingen van T1D.

Heb je een vraag?

Bel ons gerust op 06-44845557 of gebruik het onderstaande formulier.