Het vakgebied van de klinische neuropsychologie onderzoekt de relatie tussen de hersenen en gedrag en/of klachten. Het vakgebied richt zich op het hele ontwikkelingsbeloop, van conceptie tot overlijden. Het brengt aangeboren en/of verworven hersenletsel in kaart en houdt rekening met de cognitieve, emotionele en gedragsmatige gevolgen van het hersenletsel om een zo passend mogelijk behandeladvies te kunnen geven.
Dit zijn voorbeelden van aangeboren of verworven hersenletsel:
Hersenaandoeningen en de gevolgen hiervan leiden vaak tot problemen in het dagelijks functioneren van mensen. Voor kinderen en adolescenten betekent het vaak dat ze belangrijke ontwikkelstappen missen of niet goed kunnen doorlopen. Zo kunnen kinderen of adolescenten problemen ervaren in hun verdere ontwikkeling omdat ze zich talig niet goed te uiten, omdat ze sociale vaardigheden missen om vriendschappen op te bouwen, omdat ze storend gedrag vertonen door impulsiviteit of omdat ze overvraagd worden door hun omgeving vanwege verminderde intellectuele vermogens of specifieke cognitieve stoornissen. Het tegenovergestelde kan natuurlijk ook waar zijn. Het kan ook zo zijn dat het kind of de adolescent hoogbegaafd is en daardoor te weinig aansluiting vindt bij zijn leeftijdsgenootjes om de ontwikkeltaken goed te doorlopen. Volwassenen met hersenaandoeningen hebben vaak het gevoel niet (meer) deel te kunnen nemen aan de maatschappij zoals zij dat graag zouden willen. Ze hebben het gevoel “zichzelf kwijt te zijn” en kunnen niet meer vertrouwen op zichzelf zoals ze dat voorheen wel konden, hoe hard ze ook hun best doen. Ze ervaren problemen op het werk, in de partnerrelatie of in de relatie met hun kinderen. Ook bij volwassenen leidt een hersenaandoening vaak tot ernstige psychische/emotionele klachten of gedragsproblemen.
Dit zijn voorbeelden van de gevolgen van hersenaandoeningen:
De klinisch neuropsycholoog is een scientist-practitioner (een specialist) die de nadruk legt op de integratie van theorie, onderzoek en praktijk. De klinisch neuropsycholoog vertaalt kennis over het functioneren van de (aangedane) hersenen naar een diagnose en het noodzakelijke behandelbeleid. Een groot deel van de klinisch neuropsychologen voert ook wetenschappelijk onderzoek uit en draagt actief bij aan innovaties in de zorg of zorginhoudelijke beleidszaken.
Binnen NPE is dit niet anders. Alle teamleden zijn geschoold om te kijken door de “klinisch neuropsychologische bril”, ieder neuropsychologisch onderzoek wordt onderbouwt met een recente literatuur search, onze praktijk heeft een uitgebreide database en draagt middels wetenschappelijke publicaties bij aan de doorontwikkeling van het vakgebied.
Bel ons gerust op 06-44845557 of gebruik het onderstaande formulier.