Type 1 Diabetes Behandeling

Kinderen en adolescenten

Kinderen en adolescenten met Type 1 Diabetes (T1D) worden niet alleen opgeslokt door de zorg voor hun ziekte, maar ook door de invloed ervan op hun ontwikkeling. Bij NPE ondersteunen we hen in het ontwikkelen van vaardigheden om de impact van T1D te leren beheersen, terwijl we het ontwikkelingsbeloop optimaliseren. Dit gaat verder dan alleen psycho-educatie: we helpen kinderen en adolescenten om ondanks hun chronische aandoening een zo normaal mogelijk leven te leiden.

Een belangrijk onderdeel van onze aanpak is het vinden van de juiste balans tussen bescherming en zelfstandigheid. Ouders nemen vaak veel zorg over uit bezorgdheid, maar het is cruciaal dat kinderen leren verantwoordelijkheid te nemen naarmate ze ouder worden. Wij begeleiden hen hierbij, zodat ze op een veilige manier meer vrijheid kunnen verkennen en zelfstandig met hun ziekte leren omgaan.

Daarnaast letten we op het gevaar van overvraging, omdat de combinatie van diabetesmanagement, school en sociale verplichtingen voor veel druk kan zorgen. We leren kinderen en hun ouders signalen van overbelasting te herkennen en bieden strategieën om hiermee om te gaan.

De behandeling richt zich ook op zelfmanagement en praktische vaardigheden, zodat diabetes niet voortdurend de volledige aandacht opeist. We maken gebruik van cognitieve gedragstherapie (CGT) en andere op maat gemaakte interventies om zowel emotionele als praktische uitdagingen aan te pakken. Daarnaast bieden we e-Health modules aan voor flexibele ondersteuning.

Ons doel is om kinderen en adolescenten met T1D te helpen zelfstandig, veerkrachtig en in balans door het leven te gaan, waarbij zij hun ziekte kunnen managen zonder dat dit hun ontwikkeling belemmert.


Volwassenen

Volwassenen met Type 1 Diabetes (T1D) staan dagelijks voor de uitdaging om hun ziekte te beheren, terwijl ze de balans moeten vinden tussen werk, relaties en andere verantwoordelijkheden. Bij NPE helpen we hen om T1D effectief te managen zonder dat de ziekte hun dagelijks functioneren volledig bepaalt.

Onze behandeling richt zich op het verlichten van de mentale en emotionele druk die T1D kan veroorzaken. Het voortdurend monitoren van bloedsuikers, zorgen over complicaties en de combinatie van werk en gezinsleven kunnen leiden tot stress, diabetesburn-out of angst. Wij leren cliënten strategieën aan om deze druk te verlagen en ondersteunen cliënten bij het vinden van een gezonde balans tussen hun gezondheid en dagelijkse verplichtingen.

Daarnaast leren we volwassenen zelfmanagementvaardigheden, zodat ze hun ziekte kunnen beheersen zonder dat dit al hun energie opslokt. We helpen hen om signalen van overbelasting te herkennen en effectief hiermee om te gaan, zodat ze hun leven op een productieve en aangename manier kunnen voortzetten.

Onze behandelingen omvatten cognitieve gedragstherapie (CGT), EMDR en andere interventies die specifiek gericht zijn op het omgaan met diabetesgerelateerde stress en vermoeidheid. Voor extra flexibiliteit bieden we e-Health modules die aansluiten bij het drukke leven van volwassenen.

Ons doel is om volwassenen met T1D te ondersteunen zodat ze de ruimte ervaren om hun doelen in werk, relaties en privéleven na te streven. We helpen hen een evenwichtige levensstijl te vinden, zodat ze volwaardig en veerkrachtig kunnen leven, zonder dat T1D hun vrijheid en welzijn beperkt.


Wil je meer weten?

De inzet van de Medisch Psycholoog bij de behandeling van Diabetes Mellitus

De inzet van de medisch psycholoog bij de behandeling van kinderen & jeugdigen met diabetes mellitus

Diabetes Mellitus Richtlijn voor medisch-psychologische diagnostiek en behandeling in de 2e en 3e lijn

Heb je een vraag?

Bel ons gerust op 06-44845557 of gebruik het onderstaande formulier.